Pojdi na vsebino.

BLOG

Vse kar morate vedeti o prehranskih dopolnilih

20 May 2022
Včasih smo s prehrano dobili vse, kar je naše telo potrebovalo, da je normalno funkcioniralo. Danes, ko uživamo vedno več procesirane hrane in bistveno manj polnovrednih, naravnih živil pa telesu pogosto primanjkuje določenih hranil. Na srečo danes na trgu obstajajo številna kvalitetna prehranska dopolnila, ki nam pomagajo v telo vnesti tisto, kar potrebuje.

Kaj so prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano in vsebujejo koncentrirana hranila. Izjemno pomembno je dejstvo, da prehranska dopolnila niso nadomestilo za zdravo in uravnoteženo prehrano, niti pri povečani telesni aktivnosti.

Prehranska dopolnila so koncentrirani viri hranil ali drugih snovi s hranilnimi ali fiziološkimi učinki, ki so sicer prisotne v živilih. Najdemo jih v obliki kapsul, tablet ali razpršil. So koncentrirani vir posameznih ali kombiniranih hranil, ki jih uživamo v odmerjenih količinskih enotah.

Bistvo prehranskih dopolnil je telesu zagotoviti hranilne snovi, če jih v osnovi ne prejme v zadostnih količinah. Že poimenovanje prehranska dopolnila nam pove, da gre za dodatek k prehrani in niso namenjena nadomeščanju zdrave in uravnotežene prehrane. Zaradi tega jim tudi ne smemo pripisovati znakov zdravljenja in preprečevanja bolezni.

Poleg vitaminov in mineralov, lahko prehranska dopolnila vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine in rastlinske izvlečke, mikroorganizme, ter druge snovi s hranilnimi ali fiziološkimi učinki, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena.

Kakšna prehranska dopolnila poznamo?

Poznamo sintetična prehranska dopolnila, prehranska dopolnila na naravni osnovi in naravna prehranska dopolnila. Priporočamo, da ste pri izbiri prehranskih dopolnil pazljivi in vedno izberete naravna, saj telo naravno prehransko dopolnilo prepozna in ga prebavi ter presnovi enako kot obrok.
Iz naravnega prehranskega dopolnila telo izkoristi toliko snovi, kot jih potrebuje zato “predoziranje” ni mogoče. Izberite tiste prehranske dodatke, ki dosegajo standard varnosti, čistosti in kakovosti sestavin, ter so 100% naravna.

Je smiselno uživati prehranska dopolnila?

Seveda! Čeprav jim ne smemo pripisovati zdravilnih učinkov, so prehranska dopolnila zelo pomembna. Predvsem takrat, ko z običajnim vnosom hrane ne moremo zagotoviti določenega vnosa hranil, ki jih telo potrebuje.

V današnjem tempu življenja, ko vedno bolj posegamo po procesirani hrani, ali pa nam preprosto zmanjka časa za uživanje polnovrednih obrokov, pogosto pride do primanjkljaja določenih hranil v telesu.

Največkrat imajo povečano potrebo po prehranskih dopolnilih športniki, nosečnice in doječe mamice, prav tako pa tudi otroci, ki so v obdobju rasti in/ali ne jedo raznolike hrane.  Po drugi strani pa je pomanjkanje največkrat prisotno pri starejših ljudeh, ki se slabše prehranjujejo in njihovo telo slabše vsrka vsa potrebna hranila.

Kako vemo, kdaj zares potrebujemo prehranska dopolnila?

Uživanje prehranskih dopolnil ''na pamet'' ni najboljša izbira. Večina multivitaminskih dodatkov namreč vsebuje prekomerne količine vitaminov, kar lahko privede do predoziranja z določenimi vitamini. Medtem, ko je ''predoziranje'' pri vitaminu C skorajda nemogoče, saj se prekomerne količine tega vitamina izločijo z urinom, je lahko pri nekaterih vitaminih vodi v nezaželene stranske učinke.

Priporočamo, da pred nakupom prehranskih dopolnil opravite pregled krvne slike. Na podlagi teh informacij, se lahko nato odločite katera prehranska dopolnila zares potrebujete.

Katera, kako in kdaj jemati prehranska dopolnila?

Tabela prehranskih dopolnil

Ob uživanju prehranskih dopolnil ne pozabite na…

Za najbolj optimalen izkoristek prehranskih dopolnil, je potrebno upoštevati nekaj dejavnikov. Predvsem sta pomembna uravnotežena prehrana in telesna aktivnost.

Kot smo že omenili, so prehranska dopolnila živila, ki vsebujejo hranila v koncentrirani obliki, zato je zelo pomembna zdrava in raznolika prehrana.

Naj v vaši prehrani naj ne manjka sveže zelenjave, sadja, oreščkov in semen, stročnic in škrobnih živil.

Tako boste omogočili dnevnim odmerkom prehranskih dopolnil, da spodbudno vplivajo na celoten organizem, dobremu zdravju in močnemu imunskemu sistemu.

Together Health – 100% naravna prehranska dopolnila

Naša ponudba prehranskih dopolnil temelji na osnovi polnovredne hrane in minimalnemu posegu v procesu njene predelave. Na naše virtualne police smo želeli postaviti prehranska dopolnila, ki so 100% naravna, visoko kakovostna in imajo dokazano visoko stopnjo absorpcije.

Prehranska dopolnila Together Health, so točno takšna. Dopolnila NE vsebujejo pšenice, živega kvasa, glutena, škroba, mlečnih sestavin (laktoze), polnil, veziv, kemikalij, aditivov, barvil in gensko spremenjenih organizmov (GSO). Prehranska dopolnila so varna za uporabo tudi v času nosečnosti. Kapsule so iz rastlinske celuloze in po zaužitju ne dražijo želodca.

Prejšnji
Naslednji

Hvala za prijavo na e-novičke!

Ups! S tem e-mailom si se že registriral/a. Poskusi ponovno.

Naravna podpora črevesju

Najbolj prodajani izdelki

OMEGA 3 OLJE ALGE, 30 kapsul
Čisto 100% olje iz alg. EPA in DHA sintetizirajo alge, s katerimi se hranijo ribe. Ribe same torej ne proizvajajo DHA, temveč ga zaužijejo med prehranjevanjem z algami. Poleg DHA se v ribah kopičijo tudi težke kovine in pesticidi. Zato je toliko bolj pomembno,...
Redna cena
€17,99
Redna cena
€19,99
Znižana cena
€17,99
VEGANSKI VITAMINI IN MINERALI, 60 kapsul
Uporabno najmanj do konca junija 2024 Popolna podpora veganskemu & vegetarijanskemu načinu prehranjevanja. ✔ Vsa bistvena hranila, ki jih je pri veganski prehrani težko dobiti✔ Varna oblika vitamina B12 z visoko stopnjo absorpcije✔ Železo na osnovi polnovredne hrane✔ Vsebuje naravni bioaktivni kalcij iz morskih alg NARAVNO...
Redna cena
€8,49
Redna cena
€16,99
Znižana cena
€8,49
NARAVNI B KOMPLEKS, 30 kapsul
Uporabno najmanj do konca junija 2024 B KOMPLEKS - VSESTRANSKA PODPORA TELESU. Naravno prehransko dopolnilo B kompleks je vegansko prehransko dopolnilo iz naravne hrane visoke kakovosti, ki vsebuje tudi pulpo citrusov, z naravno prisotnimi bioflavonoidi. Naravni B kompleks vsebuje vseh 8 esencialnih vitaminov B skupine....
Redna cena
€5,49
Redna cena
€10,99
Znižana cena
€5,49
NARAVNI MULTIVITAMIN, 30 kapsul
SUPER KOMBINACIJA VITAMINOV IN MINERALOV ZA VSAK DAN. Naravni Multivitamin vsebuje 24 osnovnih hranil, ki zagotavljajo optimalno prehransko podporo. Narejen je iz živil, ki izvirajo iz oceanov in rastlinskih sestavin. Naše telo veliko bolje absorbira vitamine in minerale naravnega izvora, ki so hkrati tudi prijazni do...
Redna cena
€9,59
Redna cena
€11,99
Znižana cena
€9,59

Izberi možnosti

Zadnji ogledani izdelki

Spremljaj nas na socialnih omrežjih

Edit Option
this is just a warning
Prijava
TVOJA KOŠARICA
0 Produkti